We\Visit: Beeldbellen tegen eenzaamheid
Is een van jouw dierbaren in het ziekenhuis opgenomen? En kan je die niet of beperkt bezoeken vanwege de maatregelen in verband met het coronavirus? Is het ziekenhuis ver weg of is reizen moeilijk voor je? Langsgaan bij een dierbare die in levensgevaar verkeert. Normaal gesproken kan dat, maar vanwege het coronavirus is bezoek op de ic’s niet meer toegestaan. Gevolg? Een eenzaam gevecht achter gesloten deuren.
We\Visit is een online open-source platform waarmee patiënten in contact kunnen blijven met hun naasten door middel van beeldbellen op afspraak. Met We\Visit kan dit contact blijven bestaan, ook als de patiënt in een ziekenhuis ver weg ligt of bezoek niet is toegestaan. We\Visit biedt unieke ondersteuning van het proces van inplannen en opzetten van videoverbindingen, waardoor de overbelaste verpleging deze taken uit handen wordt genomen.
Met uw donaties aan het non-profit We\Visit project tovert u een glimlach op het gezicht van families in deze moeilijke tijden. Help ons We\Visit te onderhouden en beschikbaar te maken voor iedereen. Elke kleine donatie helpt!
Meer informatie kunt u vinden op onze website https://wevisit.hospital/
Of stuur een e-mail naar wevisit.project@tudelft.nl
Lees meer over ons verhaal: https://www.tudelft.nl/en/stories/articles/wevisit-combatting-loneliness-with-video-calling/
Het begint allemaal op een vrijdagmiddag, vlak nadat premier Rutte de intelligente lockdown heeft afgekondigd. Elif Özcan, verbonden is aan de faculteit Industrieel Ontwerpen (IO), krijgt een emotionele e-mail van het Reinier de Graaf gasthuis in Delft. De haartjes op haar armen staan direct overeind. Het ziekenhuis was naarstig op zoek naar een communicatietool voor op hun intensive care. De patiënten lijden niet alleen aan het coronavirus, stond er geschreven, maar ook nog eens aan eenzaamheid. Een hartverscheurend probleem waarvoor technische kennis nodig is om een oplossing te kunnen ontwikkelen. Merijn Bruijnes, Willem-Paul Brinkman en Otto Visser, van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI), trommelen een team op van collega-wetenschappers, studenten en vertegenwoordiging van de stichting Family and Patient Centered Intensive Care. Al snel kwam het team uit op het idee van beeldbellen met een planningstool zodat de verpleging niet extra belast hoefde te worden met een extra taak. Samen met studenten uit beide faculteiten was er razend snel een prototype!
- Projectleiders: Elif Ozcan (IDE, UHD) & Merijn Bruijnes (EEMCS, Postdoc)
- Initiatiefnemers: Reinier de Graaf Gasthuis (Bjorn Okkerse, Sven Schoufour)
- Adviesraad: Willem-Paul Brinkman (EEMCS, UHD), Otto Visser (EEMCS, Docent), Margo van Mol (ErasmusMC - nurse, FCIC & ICConnect), Catherine Bolman (OU, HL.), Femmes van Limpt (former IC patient), Birgit de Bruin (TUD - JIP), Mark Neerincx (EEMCS, HL.)
- Student vrijwilligers: Cédric Willekens (CS), Georgios Andreadis (CS), Marek Torbus (IDE), Kevin Chong (CS), Tina Ekhtiar (IDE), Yoshi van den Akker (CS), Mara Stefania Coman (CS), Asja Mucha (IDE), and others.
Ons hoofddoel is het ontwikkelen van een volledig functioneel online open-source platform waarmee contact tussen familie en patiënten in quarantaine mogelijk kan blijven. We\Visit komt beschikbaar, nationaal en internationaal, voor alle medische en zorginstellingen (bijv. ziekenhuizen, bejaardentehuizen, of beschermd wonen instellingen). Met hulp van het TU Delft COVID-19 response fund, wordt al sinds 23 maart gewerkt aan dit platform. Met deze hulp en de tomeloze inzet van vrijwilligers zijn de volgende doelen al bereikt (nieuwe behaalde doelen zullen worden toegevoegd aan deze lijst):
April 2020:
- Functionaliteit voor videobellen
- Functionaliteit voor inplannen van videobelafspraken
- Security audit, zodat de privacy en veiligheid van patiënt en ziekenhuis geborgd zijn.
- Tests met de videobelfunctionaliteit met patiënten en hun naasten in het Reinier de Graaf gasthuis. Hieruit blijkt dat het videobellen een emotioneel effect op familie en patiënt heeft: verschillende patiënten huilden van vreugde toen zij hun familie weer konden zien via de beeldverbinding.
- Functionaliteit voor de back-end administratie van het ziekenhuis, instellen van patiënten, ruimtes, tablets, tijdvakken, personeel en accounts.
- Heuristic usability evaluatie (gebruikersevaluatie).
Op dit moment werken wij aan:
- Verwerken van de uitkomsten van de gebruikersevaluatie.
- Faciliteren van gemakkelijke uitrol naar andere zorginstellingen.
Het We\Visit team is erg dankbaar dat wij al zoveel hebben kunnen doen, maar we willen meer doen! Uw bijdrage zal gebruikt worden om het We\Visit platform te onderhouden en nieuwe functionaliteiten te maken. Uw bijdrage zal de TU Delft studenten ondersteunen zodat zij de kans hebben deel te nemen aan een groot consortium, werkervaring op te doen in een academische setting, terwijl zij mensen in nood kunnen helpen.
Met uw bijdrage kunnen wij deze opeenvolgende doelen halen:
- Eur 7.500,-
Onderhoud en inzet van het We\Visit platform in 2020. Dat betekent servers, webdomein, vragen beantwoorden van zorginstellingen die het platform (willen) gebruiken, onderhoud van de code, etc.
Uitrol van We\Visit in andere zorginstellingen. Wij stellen ons platform beschikbaar aan alle zorginstellingen (bijv. ziekenhuizen, bejaardentehuizen, of beschermd wonen instellingen). -
Eur 10.000,-
Start van een effectiviteitsstudie: onderzoeken in welke mate het We\Visit platform eenzaamheid en post intensive care syndrome van patiënten kan verminderen.
-
Eur 15.000,-
Ontwikkeling van nieuwe functionaliteit: message in a bottle (digitale flessenpost):
- Familie kan audio/video/fotos berichten naar de patiënt sturen.
- Zorgmedewerkers kunnen (niet medische) berichten naar de familie sturen.
-
Eur 20.000,-
Ontwikkeling van nieuwe functionaliteit: zorginstelling neemt het initiatief voor contact. Bijvoorbeeld, als een patiënt zich beter voelt of wakker wordt uit een coma zou de verpleging kunnen beslissen een videoverbinding te starten.