Engineers for Refugees
Engineers for Refugees (E4R) is een initiatief opgericht door studenten van de TU Delft.
In samenwerking met de TU Delft, Vluchtelingenwerk Nederland en NLtraining is begin 2016 een pilot opgezet om Syrische, ambitieuze vluchtelingen, te helpen integreren in de Nederlandse cultuur.
Dit was een groot succes!
Uit enquêtes en verhalen blijkt dat E4R veel waarde heeft toegevoegd aan de levens van de statushouders uit Delft en omstreken. Mede door de blijvende belangstelling voor het initiatief is in oktober 2017 een nieuwe cursus van start gegaan met een grotere groep deelnemers van verschillende nationaliteiten.
"De Nederlandse taal is soms lastig, maar mijn buddy helpt me om in het Nederlands te durven praten." - Mahran Altawil (deelnemer)
"Al geruime tijd wil ik bijdragen aan het vluchtelingenprobleem en niets is zo direct als buddy zijn. Ik bied graag hulp aan diegene die het nodig hebben zodat ze zich thuis voelen in ons land." - Emma Hoogenboezem (buddy)
Doe je mee?
Om dit initiatief draaiende te houden hebben we jouw hulp nodig! Op dit moment organiseren wij de lessen, buddy-activiteiten en plus-modules voor 14 deelnemers. Met een kleine donatie houd je ons initiatief draaiende en met een grotere gift kan E4R de integratiecursus uitbreiden, door bijvoorbeeld het buddysysteem en de plus-modules intensiever te maken of beschikbaar te maken voor deelnemers van andere taalscholen. Zo kunnen wij meer statushouders een vliegende start in Nederland bieden!
Wil je meer informatie over dit initiatief? Neem dan een kijkje op onze website: engineers4refugees.com
Engineers for Refugees organiseert een versnelde integratiecursus voor statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) om van taalniveau 0 naar B2 te gaan in 10 maanden (dit is de helft korter dan andere taalscholen). Naast de taalcursus biedt E4R meerwaarde door het aanbieden van een buddy-systeem en meerdere plus-modules. Het buddy-systeem koppelt de deelnemers aan studenten van de TU Delft zodat het leren van de Nederlandse taal speels wordt opgepakt. Daarnaast bestaan de plus-modules uit culturele en professionele activiteiten die georganiseerd worden door bedrijven, instellingen en/of studenten. Zo worden de deelnemers voorbereid op de arbeidsmarkt en leren zij de Nederlandse cultuur kennen.
"Dankzij het buddy-netwerk ken ik veel studenten. Ook de PLUS-modules hebben mij veel informatie over de Nederlandse cultuur bijgebracht". - Shahad Ramadan (deelnemer)
Het streefbedrag is tot stand gekomen op basis van de kosten die voor de huidige groep nog niet gedekt zijn. Een groot deel hiervan zijn reiskosten zodat de statushouders 4 dagen in de week naar hun Nederlandse les op de TU Delft kunnen komen.
Om de groep deelnemers te enthousiasmeren worden PLUS-modules georganiseerd op sociaal, cultureel en professioneel gebied. De focus ligt dus op de integratie van vluchtelingstudenten in de Nederlandse cultuur.
Bij een eindbedrag dat minder is dan het streefbedrag kunnen we minder activiteiten doen, waardoor een minder hechte goep onstaat en de kans op uitval groter is. Bij een hoger bedrag kunnen we meer statushouders laten deelnemen aan de integratiecursus en meer PLUS-modules organiseren voor de hele groep.